Колаж БулфотоИзвестен наш социолог направи смела прогноза за изборите.Много трудно е

...
Колаж БулфотоИзвестен наш социолог направи смела прогноза за изборите.Много трудно е
Коментари Харесай

Райчев: Политическиа проект „Петков-Василев няма да е свързан с нова партия, но има странични ходове

Колаж Булфото

Известен наш социолог направи смела прогноза за изборите.

Много мъчно е да се каже какви ще са резултатите от новите избори, тъй като не се знае нищо за тази нова партия, за която се приказва, обвързвана с двамата служебни министри - Кирил Петков и Асен Василев. Това съобщи социологът Андрей Райчев по Дойче веле.

Нейните бъдещи участници загатват, че ще я има, само че като министри сега правилно се въздържат от каквото и да било повече. Те не приказват за плана, само че той явно набъбва и сега доста мъчно може да се реши какъв брой е огромен. Участвах в една полемика с политолога Стойчо Стойчев, който сподели, че съгласно него могат да съберат сред 400 000 и 700 000 гласа, а това е доста, сподели Райчев.

Ако го сложим в порядъка половин милион, получаваме една малко парадоксална картина. Не ми се има вяра Трифонов да получи по-малко от половин милион - плюс-минус. Не имам вяра ГЕРБ да получи нещо доста друго отново от този половин милион, околовръст са и Българска социалистическа партия, и Демократична България. Та в случай че влязат и новите, стават пет по половин милион. Тук би трябвало да прибавим и 300 000, които евентуално ще получи Движение за права и свободи, а в случай че най-малката настояща партия удържи - още едни стотина хиляди. Това е доста забавна обстановка, в която никой не господства, а имаме пет доста разнообразни партии, които ще би трябвало да излъчат държавно управление. Мен в случай че питате, този път ще съумеят, добави Райчев.Според него то ще е съдружно или програмно.

А може би и някоя от националистическите партии ще влезе. Като съберем всичко това, излизат някъде към 3 милиона гласа. Тоест, това е нормалният брой гласоподаватели в България и евентуално в този порядък ще бъдат резултатите. Огромно значение има, несъмнено, кой ще е първи от тези пет, само че в последна сметка то не е решаващо - единствено ще дефинира поредността на ходовете. Важното е, че би трябвало да вършат коалиция и да отпаднат една част от разграничителните линии, твърди Райчев.

Той напомни, че сега ГЕРБ и Движение за права и свободи са в изолираност, само че " останалите пък се самоизолираха, най-много между тях. Тази изолираност и тази самоизолация би трябвало да паднат, в противоположен случай българите ще изгонят Народното събрание и ще изискат различен тип власт ".

Според него сме на избори на 7, на 14 и на 21 ноември - или единствено на 14 и 21 ноември. Ако Корнелия Нинова си съблюдава обещанието да върне мандата на 7 септември, президентът Радев на 8 може да разпусне Народното събрание - и тогава изборите ще бъдат на 7 ноември. Избори „ 2 в 1 " той не искаше, само че към този момент даде малко на заден и в този момент ми се коства по-вероятно, че ще даде на Народното събрание още малко време, примерно за актуализацията на бюджета, и ще го разпусне на 15 септември. Ако го разпусне на 15, има право да разгласи избори за 14 ноември. 90 на 100 съгласно мен е вероятността на 14 ноември да имаме „ 2 в 1 ", на 21 ноември втори тур на президентските. Втори тур е неминуем, колкото и гласове да набере президентът, тъй като описът с претенденти е доста дълъг и той няма по какъв начин да завоюва още на първи тур, добави Райчев.

Според него политическиа план „ Петков-Василев " няма да е обвързван с нова партия, тъй като няма време, само че има странични ходове. Могат просто да вземат някоя съществуваща партия, както царят преди време направи, както Божков направи на предпоследните парламентарни избори. Другият вид е през придвижване да влязат в някаква коалиция. Но те към момента не са оповестили какво са решили и можем единствено да гадаем, сподели още Райчев, написа standartnews.com.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР